preloader
Schimbarea implanturilor mamare: când, cum și de ce?

Schimbarea implanturilor mamare: când, cum și de ce?

Schimbarea implanturilor mamare: când, cum și de ce?

Schimbarea implanturilor mamare este o operație de chirurgie secundară a sânilor. Când trebuie schimbate implanturile mamare? De ce este necesară o astfel de intervenție? Cum decurge operația de schimbare a implanturilor?

Ce se înțelege prin chirurgia secundară estetică a sânilor? În primul rând, trebuie înțeles faptul că în momentul în care se execută pentru prima dată o operație de implant mamar apar modificări inerente și, de obicei, ireversibile ale țesuturilor care realizează sânul. Aceste modificări au în mod permanent o evoluție variabilă de la persoană la persoană ce pot determina apariția în timp a unor nemulțumiri în ceea ce privește rezultatul estetic obținut inițial sau apariția unor evoluții nedorite în ceea ce privește prezența implantului mamar în corp.

Reîmprospătarea aspectului sânilor este un subiect pe care ar trebui să îl aibă în vedere orice persoană care apelează la augmentarea mamară. Această intervenție a devenit din ce în ce mai populară în rândul pacientelor, însă nu se realizează doar atunci când apare o problemă, ci și când se dorește un nou look al sânilor sau când se ia în considerare necesitatea de schimbare a implanturilor din cauza trecerii timpului.

Când se schimbă implanturilor mamare?

Momentul potrivit pentru schimbarea implanturilor mamare depinde de la caz la caz, fiind determinat de mai multe aspecte precum:

  • pierderea satisfacției estetice a rezultatului inițial
  • obținerea inițială a unui rezultat nesatisfăcător
  • modificarea inerentă a calității țesutului sânilor determinată de variații de greutate, eventuale sarcini multiple sau de genetica proprie fiecărui organism în parte
  • dorința de schimbare a calității protezelor folosite inițial
  • dorința de a avea sâni mai mari, de cele mai multe ori, dar și mai mici, de la caz la caz
  • apariția unor evoluții nedorite și imprevizibile ale operației de implant mamar precum seromul tardiv și altele, explicate pe larg în cadrul consultației

De ce se schimbă implanturile mamare?

Dorința de a avea sâni mai mari – acesta este principalul motiv pentru care se apelează la o augmentare mamară secundară. Sunt cazuri în care pacientele își doresc sâni mai mari pentru că simt ca mărimea actuală nu se mai potrivește cu propria imagine de sine, dar și cazuri în care la prima augmentare mamară s-a folosit o mărime mai mică de implanturi, potrivită caracteristicilor anatomice ale sânilor în acel moment al primei intervenții. Atunci când pieptul pacientei este plat, iar aceasta își dorește o mărime foarte mare de implanturi, din cauza țesuturilor care nu permit obținerea mărimii dorite din prima, există posibilitatea schimbării implanturilor cu unele mai mari în cazul celei de-a doua augmentări. Indiferent de mărimea aleasă, este important să lăsați chirurgul estetician să vă sfătuiască și să vă recomande forma și mărimea implanturilor pentru a obține cel mai bun rezultat, frumos și stabil în timp, în armonie cu corpul, fără complicații.

Schimbarea formei implanturilor mamare – există o concepție greșită privind forma implanturilor, pacientele cred că forma „rotundă” conferă un aspect artificial, iar forma anatomică este cea de „natural”. Rezultatul depinde foarte mult de implant și de țesutul existent înainte de operație, important este ca medicul specialist să evalueze corespunzător și să explice care este cel mai potrivit implant ca formă și mărime, conform caracteristicilor anatomice ale sânilor pentru a obține cel mai atrăgător rezultat estetic. Dacă în trecut nu ați obținut forma potrivită sau nu vă place alegerea făcută, de obicei este binc ca schimbarea implanturilor să se facă la minimum un an de la intervenția primară.

Modificarea siluetei – în urma sarcinii/ alăptării sau a unei pierderi în greutate, poate fi necesară o reintervenire asupra aspectului sânilor. Cel mai des, în astfel de cazuri, intervenția de schimbare a implanturilor mamare necesită și o mastopexie sau lifting mamar, adică ridicarea sânilor. Atunci când sânii sunt lăsați, nu este suficientă doar schimbarea implanturilor cu o mărime mai mare, ci este nevoie mai ales de lifting.

Schimbarea implanturilor din generație veche – de-a lungul timpului, pe măsură ce experienâa chirurgilor plasticieni în ceea ce privește augmentările mamare a crescut, au evoluat și principiile de schimbare a implanturilor mamare în funcție de mai multe criterii. După părerea mea, în momentul de față, schimbarea implanturilor mamare ar trebui făcută doar din următoarele motive principale:

  1. Modificări estetice ale formei sânilor fără prezența unor complicații, scopul fiind remodelarea cât mai bună a esteticii pierdute a sânilor cu implant mamar
  2. Schimbarea preventivă pe motiv de trecere a timpului, deși nu există o regulă clară. Recomandările spun că undeva la 10 ani ar trebui realizată schimbarea, chiar dacă nu apar probleme, însă nu este un lucru general valabil. Am paciente care au implanturi de mai bine de 10 ani și nu necesită nicio schimbare.
  3. Apariția unor posibile evoluții nedorite, precum:

Contractură capsulară – este o complicație rar întâlnită și depistată prin modificarea senzației la palpare, de la întărirea sânilor la formarea unei mingi în formă de sân sau perceperea unei senzații de greutate.

Ruperea siliconului (ruptură silențioasă) – pentru că gelul de silicon rămâne adesea în interiorul implantului sau în țesutul cicatricial din împrejur, ruperea implanturilor de silicon trece adesea neobservată, fără să existe vreun simptom. Sunt și cazuri când anumite simptome sunt prezente, precum: scăderea dimensiunii sânului, un aspect inegal al sânilor, durere/ contractare, furnicături, umflături, senzație de amorțeală și modificări ale percepției la atingere, însă această complicație este întâlnită rar.

Răsucirea implanturilor – apare mai ales după episoadele de slăbire și îngrășare sau după sarcini multiple.

Serom sau dublă capsulă – complicație semnalată prin creșterea în volum a unui sân, însoțită de stări febrile, fără fenomene dureroase.

Cum decurge operația de schimbare a implanturilor mamare?

În timpul consultației medicul specialist va evalua starea implanturilor și caracteristicile actuale ale sânilor și va face recomandări în funcție de dorințele sau nevoile pacientei. Operația de schimbare a implanturilor decurge similar cu cea de augmentare mamară și se pot folosi primele incizii, astfel încât să se păstreze zona cicatricială care este mai puțin vizibilă. După operație este nevoie de o perioadă de refacere, de obicei mult mai ușoară decât la prima operație. Reluarea activității fizice poate fi făcută la aproximativ șase săptămâni de la intervenție. Respectarea recomandărilor medicului specialist va ajuta la un rezultat frumos și stabil în timp și la prevenirea riscurilor de infecție.

Cum arată implanturile mamare la zece ani de la augmentarea mamară

Atunci când nu există o complicație sau dorința de a schimba mărimea, iar silueta pacientei nu s-a modificat în timp, sânii pot arăta impecabil chiar și la zece ani de la intervenție. Acesta este un control efectuat la zece ani de la mărirea sânilor cu implanturi mamare. Calitatea țesuturilor pielii pacientei a ajutat, la fel și faptul că aceasta nu și-a modificat prea mult greutatea, dar și faptul că a ales să meargă pe recomandarea mea de mărime și formă. La zece ani arată și se simt impecabil! Astfel de implanturi nu necesită schimbare dacă nu există o dorință legată de imaginea de sine!

Experiența medicului specialist poate face diferența, la fel și urmarea recomandărilor făcute de acesta!

Cu drag,
Dr. Ovidiu Grecu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.