Despre rinoplastie si deviatia de sept nazal

Rinoplastia, sau operatia de remodelare a nasului, este una dintre cele mai obisnuite operatii estetice. Rinoplastia poate reduce sau creste dimensiunile nasului, sa modifice varful sau cocoasa, sa reduca narinele sau sa modifice unghiul dintre nas si buza superioara. Deasemenea poate corecta malformatii sau defecte post traumatice, inlaturand si problemele respiratorii.

Rinoplastia sau rinocorectia reprezinta interventia de chirurgie estetica prin care se poate modifica forma si dimensiunea nasului. De asemenea, atunci cand este cazul, se corecteaza si deviatia septului nazal. Primordial in frumusetea faciala, nasul, prin eliminarea cocoasei, ridicarea si subtierea varfului sau prin alte corecturi necesare (inaltime, lumgime) readuce armonia si echilibrul intre etajul superior, mijlociu si inferior al fetei. Rinoplastia se adreseaza si sechelelor dobandite in urma unor traumatisme sau afectiuni de alta natura. O atentie deosebita se acorda rinoplastiilor efectuate dupa alte interventii chirurgicale la nivelul nasului.

Prin rinoplastie se poate obtine:

Indepartarea cocoasei piramidei nazale

Ridicarea sau coborarea varfului nasului

Efilosarea sau ingustarea varfului nasului

Micsorarea lungimii, latimii si inaltimii nasului

Remodelarea narinelor

Corectia in acelasi timp operator a deviatiei septului nazal

Remodelarea sau reconstructia piramidei nazale dupa traumatisme sau ablatii tumorale

GALERIE FOTO BEFORE AND AFTER

Prezentare cazuri rinoplastie

Anestezia

Rinoplastia se efectueaza in general sub anestezie generala, dar este posibil si folosirea anesteziei locale cu sedare intravenoasa.

Interventia chirurgicala

Principiul rinocorectiei consta in obtinerea formei si dimensiunilor dorite actionand asupra structurilor osoase si cartilaginoase ale nasului, pielea urmand sa se remodeleze pe scheletul nou creat. Inciziile de abord sunt invizibile intrucat vor fi plasate in interiorul narinelor. In cazuri speciale este necesara folosirea unei incizii suplimentare la baza nasului.

Rinoplastie 2 v Dr Ovidiu Grecu
Rinoplastie 3 Dr Ovidiu Grecu

Posibile complicatii

In conditiile in care interventiile de chirurgie plastica sunt efectuate in conditii operatorii adecvate, de catre un chirurg plastician cu experienta, complicatiile sunt rare si de obicei minime.

Imediat dupa operatie sangerarea, umflarea si echimozele din jurul ochilor nu reprezinta o complicatie, acestea diminuandu-se in timp. Infectia, hematomul, seromul sunt complicatii rare ale rinoplastiei.

Revenirea la normal

Imediat dupa operatie nasul este pansat si imobilizat cu o atela metalica sau termomodelabila pentru 5-7 zile. De asemenea interiorul nasului va fi mesat astfel incat pentru 24-72 ore veti respira pe gura. In primele zile se recomanda aplicarea unor pungi cu gheata pentru diminuarea si limitarea echimozelor si edemului din jurul nasului si ochilor. Durerea dupa rinoplastie este redusa sau chiar absenta, discomfort dureros fiind prezent in primele zile in timpul schimbarii pansamentului.

Activitatile uzuale pot fi reluate dupa 24-48 ore. Atela si pansamentele se inlatura definitiv dupa 7-9 zile iar activitatea sociala se poate relua dupa 2 saptamani cand echimozele s-au remis in totalitate. Rezultatul definitiv al unei rinoplastii se apreciaza dupa 4-6 luni de la operatie atunci cand nasul redevine suplu si mobil . In aceasta perioada se recomanda mentinerea legaturii cu chirurgul plastician pentru urmarirea procesului de vindecare.

Important!

Ca noutate in tehnicile de rinoplastie exista multe situatii ( care vor fi apreciata e la consultatia de specialitate) ce permit obtinerea corectarii problemelor estetice ale piramidei nazale fara interventie chirurgicala. Ne referim aici la tehnici de ridicare a varfului nasului si de indreptare a aspectului de cocoasa folosind volumizatoarele tisulare ( acid hialuronic, stimulante a producerii colagenului- hidroxiapatita de calciu).

Rinoplastia este o operatie estetica cu un mare impact asupra fizionomiei ce necesita o perioada de acomodare . Noul aspect, chiar si in urma unor modificari minore va poate scapa de complexe, tonusul psihic devine mai bun, imaginea personala si increderea in sine avand mult de castigat!