Cand ne confruntam cu hiperhidroza ( transpiratia excesiva)?

Hiperhidroza reprezinta termenul medical care descrie transpiratia in exces fata de cea necesara in mod normal pentru reglarea temperaturii corporale. Este un simptom frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului. Afectiunea debuteaza in copilarie sau adolescenta (cea axilara apare mai tarziu, in timp ce cea palmo-plantara apare in jurul varstei de 14-15 ani) si poate afecta orice regiune a corpului.

Hiperhidroza poate fi idiopatica ( adica nu are o cauza anume) sau secundara diverselor afectiuni (metabolice, nervoase, stari febrile) sau poate sa apara ca reactie adversa la diverse medicamente. Hiperhidroza severa afecteaza viata pacientului si confortul acestuia, ii ingreuneaza contactele sociale si profesionale, uneori chiar si in prezenta unei igiene riguroase.
Hiperhidroza afecteaza ambele sexe in egala masura si se poate manifesta la orice varsta. 

Cauze

Majoritatea cazurilor apar la persoane sanatoase, insa este descrisa si in cadrul unor boli neurologice, metabolice sau sistemice.

Exista trei tipuri de hiperhidroza: indusa emotional (afecteaza in principal zona axilara, palmele si plantele), hiperhidroza localizata si hiperhidroza generalizata.

Tratament

In urma  unor investigatii complete care sa descopere cu exactitate cauza, pacientul poate primi un tratament care sa controleze aceasta problema, astfel incat sa isi desfasoare viata si activitatile cotidiene in mod normal.

Toxina Botulinica

Desi este foarte populara pentru utilizarile ei in domeniul chirurgiei estetice, toxina botulinica are si numeroase indicatii terapeutice directe, cum ar fi tratamentul migrenelor, ameliorarea spasmului muscular. De curand, administrarea de toxina botulinica a fost aprobata si pentru folosirea in tratamentul hiperhidrozei axilare. Prin injectarea toxinei sunt scoase din functie glandele exocrine sudoripare.

Efectul dureaza pana la 8-9 luni, in functie de suprafata injectiei, doza administrata si reactivitatea individuala. Procedura se practica fara o prergatire prealabila( poate fi efectuata si in ,,pauza de masa,,) si nu necesita ingrijire speciala postinterventie. Consta in injectarea a aproximativ 50 unitati de botox in 15-20 de zone diferite care sa acopere intreaga arie afectata. Procedura poate fi resimtita ca inconfortabila de catre pacient. Botoxul se poate folosi si in cazul hiperhidrozei palmare si faciale.