Cât durează rezultatul unei operații estetice

Odată ce ai apelat, si ai trecut printr-o o intervenție chirurgicală estetică, drumul nu se oprește. Atunci când iei decizia să faci acest lucru, trebuie să fii responsabil atat înainte cat și după operație. Fiecare interventie în parte necesită un timp de recuperare. De asemenea, trebuie să fim conștienți că intervenția presupune responsabilitate, dupa realizarea acesteia. Devin necesare anumite lucruri pe care trebuie să le introducem în rutina noastră zilnică, pentru a îmbunătăți și a menține efectul obținut.

Procesul de vindecare durează, în medie, de la 6 până la 12 săptămâni pentru cele mai multe dintre intervenții. Însă, timpul variază în funcție de obiceiurile noastre. De accea, în cazul fumătorilor, este foarte important ca și înainte de operație și după să renunțăm la fumat, pentru măcar șase săptămâni, deorece acesta încetinește vindecarea. De asemenea, pielea are nevoie de o îngrijire specială dacă ai avut intervenții la nivelul acesteia. Medicul it va da toate indicațiile necesare pentru a știi să te descurci singur acasă, in scopul mentinerii rezultatelor obtinute.

Mulți se întreabă cât durează, de fapt, efectele unei operații și dacă acestea sunt permanente. Însă, la acest capitol totul depinde de caracteristicile fiecărei persoane în parte și de felul în care se întreține după intervenție. Atât timp cât în decursul vieții nu apar anumite modificări dramatice, cum ar fi variații mari ale greutății față de momentul intervenției, rezultatele trebuie să dureze. Aici mai intervine și procesul natural de îmbătrânire care bineînțeles că va modifica anumite părți ale corpului.

Multe dintre femei nu au așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele operațiilor pe care le aleg, lucru care le îndeamnă să isi doreasca apoi și mai mult – atitudine care poate sa devina o problema. Neînțelegând care este de fapt scopul acestui gen de operații, de multe ori se ajunge în situații extreme, din cauza unor nevoi sau asteptari nerealiste, care vor face ca rezultatele bune sa nu fie apreciate si mai ales să se deterioreze repede în timp.

Informarea corectă asupra a ceea ce presupune o operație estetică devine o sarcină a medicului chirurg pe care l-am ales, dar și a noastra. Informarea corectă ne va face să înțelegem exact în ce constă procesul, care sunt pasii și la ce să ne așteptăm. Medicul – impreuna cu toata echipa sa, ce include si un psiholog – devine astfel ajutorul nostru de nădejde în orice problemă am avea. De aceea este la fel de important să alegem un medic în care putem, si simtim, ca putem avea încredere.

Un medic etic va fi cinstit indiferent de ce întrebări sau așteptări ai avea. Încrederea este foarte importantă pentru că la momentul alegerii, a deciziei de a trece printr-o astfel de interventie, ai nevoie de opinii obiective. Ori medicul este cel care trebuie să te ducă pe drumul corect, pentru tine și nevoile tale. Iar de reținut este faptul că posibilitatile tale anatomice nu sunt de cele mai multe ori identice cu așteptările tale!

De aceea, înainte să ne alegem un medic trebuie să aflăm cât mai multe informații despre experiența pe care o are în chirurgia estetică si despre atitudinea etica a acestuia, pentru ca odata ce ai plecat pe acest drum, pașii interventiei si ai recuperarii vor fi hotărâți de catre medicul tau. Depinde de tine cata incredere ii oferi si asta poti face numai printr-o informare prealabila. Pentru ca numai asa poti face alegeri responsabile si te poti feri de consecințe uneori dificil de rezolvat.

Beneficiile și riscurile chirurgiei estetice:

Multe persoane considera că operațiile estetice sunt un moft si ca acestea dăunează sănătății. Totuși, de cele mai multe ori, scopul acestor proceduri trece dincolo de dorința de a face impresie. Operațiile estetice pot aduce atât beneficii psihologice cât și fizice atunci când pacientul are atitudinea și înțelegerea potrivite. Este adevarat, aceste proceduri presupun și niște riscuri ce pot fi evitate, de cele mai multe ori, prin informare și prin cunoașterea limitelor impuse de propriul corp.

„Increderea este pilonul principal al oricarei interventii chirurgicale in scop estetic” – spune dr. Ovidiu Grecu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, doctor in stiinte medicale. „Trebuie să avem așteptări realiste și să nu ne așteptăm la perfecțiune, ci la îmbunătățire”. Medicul și pacientul constituie, împreună, echipa care va rezolva cazul. Increderea si onestitatea sunt de aceea esentiale. Medicul nu trebuie sa promita rezolvari dincolo de caracteristicile fizice ale pacientului si de limitarile pe care acestea le impun. Iar pacientul trebuie sa inteleaga, si sa accepte, ca daca asteptarile sale sunt disproportionate exista sanse mari sa fie deceptionat. De aceea, majoritatea intrebarilor trebuie adresate medicului inainte, si nu dupa interventie. Cu alte cuvinte, atunci când ne gândim să apelăm la acest gen de chirurgie este foarte important să luăm decizii responsabil, si in urma unei discutii amanuntite cu medicul, în care să fie inclus și istoricul medical.

Revenind la benficii, spuneam ca majoritatea operațiilor estetice au efecte benefice.

Operația de micșorare a sânilor va reduce durerile de spate și astfel va corecta poziția spatelui, lucru care va determina și creșterea încrederii de sine. De asemenea, pielea rămasă după slăbire sau după o naștere poate fi îndepărtată, lucru care va crește abilitatea de a face efort fizic. Aceste operații de reconstrucție vor da sentimentul de vindecare și fac ca pacientul să se simtă din nou bine în pielea sa.

Prin abdominoplastie poate fi îndepărtat excesul de piele și de grăsime de pe abdomen și astfel corpul va fi mai proporționat, însă dincolo de aspectul fizic acest procedeu îmbunătățește în multe situații confortul vieții. Iar pentru că grăsimea abdominală este redusă, cei care au parte de această intervenție vor fi mai puțin predispuși la obezitate și diabet, mai ales dacă urmează un proces de scădere în greutate și apelează la un medic nutriționist. Altă procedură care are același efect este și liposucția. Este insa foarte important să nu folosim aceste proceduri ca pe niște instrumente de slăbit! Candidații ideali pentru aceste proceduri trebuie să aibă în primul rând așteptări realiste și să mențină efectele operației printr-o alimentație sănătoasă, dar și prin exerciții făcute regulat. Astfel se reduce riscul bolilor de inimă și creșterea presiunii sângelui. În linii mari, aceste proceduri pot fi linia de pornire spre un stil de viață cât mai sănătos.

Operațiile estetice au și efecte psihologice. Acestea pot crește, sau scadea încrederea în sine și încrederea în general. Mediul social în care trăim poate avea un efect negativ asupra noastră. De exemplu, o persoană care a fost mereu deranjată de felul în care îi arată nasul poate apela la o rinoplastie care îi va remodela nasul după cum își dorește. În plus, cei care au deviație de sept vor avea parte și de beneficii medicale pentru că această procedură îmbunătățește funcțiile nasului – practic pacientul va respira mai ușor.

Indiferent de motivul pentru care apelam la chirurgia estetica, in cele din urmă, decizia este a noastră și nu trebuie să facem lucruri fără să le conștientizăm, in lipsa de informare si mai ales pentru a impresiona pentru cineva. Aceste intervenții nu sunt în sine un lucru ușor, de aceea trebuie să merite efortul și să ne facă viața mai frumoasă – in primul rand prin atingerea unor asteptari realiste. Iar echilibrul intre asteptarile subiective ale pacientului si reguli medicale stricte poate fi gasit numai de catre medicul specialist.