Despre lipoaspiratie

Lipoaspiratia si Liposculptura reprezinta o interventie chirurgicala cu scop estetic prin care se obtine o remodelare a conturului corpului data de indepartarea excesului adipos din diferite zone. Desi nu reprezinta un tratament pentru slabit, in anumite circumstante, la indicatia chirurgului plastician, impreuna cu medicul endocrinolog si nutritionist, lipoaspiratia poate fi considerata un tratament adjuvant in obezitatile de diferite grade si etiologii. De asemenea, lipoaspiratia poate sa isi gaseasca utilitatea in rezolvarea in mod estetic si fara cicatrici vizibile a lipoamelor localizate sau in lipomatoze.

Cele mai solicitate zone de remodelat sunt: zona de sub barbie, colaceii (grasimea depusa in jurul abdomenului), aripioarele( grasimea de pe coapse) si zona genunchiului. Liposucţia ajută la eliminarea excesului de grăsime din zonele în care dieta şi sportul nu au reuşit.

In general, pentru siguranta si comfortul dumneavoastra, lipoaspiratia se realizeaza sub anestezie generala. In cazuri selectate este posibila folosirea anesteziei locale asistate.

Desi exista tendinta de a considera liposculptura ca o interventie estetica facila, ea este o interventie chirurgicala si va fi tratata ca atare. Interventia se va desfasura in sala operatorie complet dotata si in conditii chirurgicale stricte.

Interventia chirurgicala propriu-zisa consta in extragerea surplusului adipos cu ajutorul unor canule fine care sunt conectate la un sistem vacumatic. Cea mai folosita tehnica este cea tumescenta in care zonele vizate sunt tratate cu o solutie de xilina si adrenalina ce are ca scop reducerea sangerarii si a discomfortului postoperator. Cicatricile care vor rezulta sunt mici, ascunse si nu pun probleme din punct de vedere estetic.

Posibile complicatii

In general, in conditiile in care interventiile de chirurgie plastica sunt efectuate in conditii operatorii adecvate, de catre un chirurg plastician cu experienta, complicatiile postoperatoriia sunt rare si de obicei minore.

In cazul lipoaspiratiei au fost descrise hematomul, seromul, modificari temporare a sensibilitatii tegumentare in zonele aspirate, mici denivelari in special la persoanele cu o elasticitate scazuta a pielii.

Revenirea la normal

Dupa operatie veti purta un garment special ales pentru dumneavoastra inainte de interventie, impreuna cu chirurgul plastician. Durata recomandata purtarii este intre 3-6 saptamani.

Mobilizarea se va incepe cat mai curand chiar de a doua zi, activitatile obisnuite fiind posibile dupa 24-72 ore, in functie de amploarea lipoaspiratiei. Activitatea de birou se poate relua dupa 5-7 zile iar cele solicitante fizic dupa aproximativ 1 luna.

Discomfortul local poate fi minim sau accentuat, in functie de marimea lipoaspiratiei si de sensibilitatea personala . Daca este cazul, in primele zile medicatia antialgica va fi administrata sub controlul medicului plastician si anestezist.

Efectul interventiei este vizibil dar rezultatul final apare in timp, in general intre 3 si 6 luni.

Urmand indicatiile chirurgului plastician, lipoaspiratia va poate oferi schimbarea pe care o visati, va poate da acel impuls necesar pentru a incepe o dieta echilibrata, o viata sportiva si o mai mare incredere in sine.

Lipoaspiratia Dr Ovidiu Grecu

Planifica-ti operatia

Lipoaspiratia este o interventie chirurgicala estetica ce se realizeaza in conditii de programare. Daca va ajuta aveti posibilitatea de a fi insotita de cineva apropiat inainte si dupa operatie. Rezolvati-va problemele curente pentru a beneficia de o perioada relaxanta in timpul recuperarii.

Inainte de operatie nu mai mancati si nu mai beti nimic incepand cu ora 0

Renuntati la folosirea medicamentelor pe baza de aspirina si a anticonceptionalelor.

Perioada menstruala este de evitat

Se recomanda reducerea fumatului.

Expunerea la soare este interzisa pana la disparitia completa a echimozelor

Veti putea face dus din a doua sau a treia zi.

Liposculptura

Liposculptura este o formă fina de liposucţie, prin care se urmăreşte retuşarea formelor prin extragerea unor cantităţi mici de grăsime, astfel încât să se obţină un aspect zvelt. Cel mai frecvent solicitata este la nivelul fetei sub barbie( gusa sau barbia dubla)

Liposculptura se poate practica în anestezie locală completată eventual de sedare, folosind canule şi anse mult mai mici. Este un procedeu mini-invaziv, deoarece pacientul poate părăsi clinica la aproximativ o oră după intervenţie. Este aşa-numita interventie “de week-end”, sau mini-liposucţie.

Pentru acest gen de intervenţie, pot opta atât femeile şi bărbaţii care nu au slăbit uniform şi doresc să corecteze doar acele zone care creează un aspect neplăcut. Persoanele vârstnice şi cu multe boli asociate (cardiaci, pulmonari, diabetici) care nu ar suporta o intervenţie în anestezie generală şi de durată pot sa se supuna acestei interventii deoarece se practica în anestezie locală.

Liposculptura este soluţia pentru pacienţii care doresc să elimine acea grăsime “ imposibil de dat jos ” din zona bărbiei, coapselor, abdomenului, şolduri, genunchi, gambe, flancuri şi braţe.

Procesul constă în inserţia unor canule cu un diametru de 2mm (foarte subţiri) printr-o incizie de câţiva milimetri în zonele din care se va extrage grăsimea. Se injectează un amestec de ser fiziologic cu lidocaină sau epinefrină care va servi ca soluţie tumescentă cu afect anti-algic şi hemostatic foarte bun. Apoi se trece la extragerea propriu-zisă a grăsimii.

Pacientii relateaza durerea resimtita ca fiind suportabila.

Nu necesita internare in clinica peste noapte.