CHIRURGIA SANILOR
Schimbarea implanturilor mamare
Remodelarea sau mai bine zis reimprospatarea look-ului sanilor ce au suferit deja o interventie de marire, a inceput sa devina o solicitare destul de des intalnita din partea pacientelor.
Protezele implantate cateva decenii in urma, in primele augmentari mamare erau foarte diferite de cele utilizate in prezent, atat pentru natura materialului folosit cat si pentru tehnologia adoptata.
Cele mai frecvente erau asa numitele proteze cu suprafata neteda: exteriorul era intr-adevar neted, transparent si se putea vedea continutul siliconic, pungile cu ser fiziologic de mult uitate nu rezistau in timp drept dovada nici nu mai sunt folosite.
Chiar si consistenta la atingere era una artificiala fata de cea actuala, iar de multe ori puteai sa ghicesti proteza din cauza formarii acelor pliuri sub piele, ce compromiteau iremediabil naturalitatea rezultatului estetic. De asemenea si diversitatea formelor implanturilor mamare aflate la dispozitia chirurgului erau limitate.
Aceste prime proteze erau predispuse la rupere spontana si de aceea pacientele erau sfatuite in mod prudent sa le schimbe la fiecare 10 ani.
Este inutil sa spun, ca tehnica a evoluat enorm de acum cateva decenii cand se realizau primele implanturi mamare si riscurile erau mai multe. Cine se supune astazi acestei interventii stie ca probabil va fi pe viata (asta daca nu cumva pacienta pe parcurs decide sa intervina pozitiv cu o marire).
Pentru toate pacientele care au implanturi mamare de mai mult de 10-15 ani, este recomandata chiar si in absenta simptomelor clinice, o consultatie specializata in chirurgie plastica pentru a evalua starea curenta a implanturilor.
Cand, daca si de ce trebuie schimbate implanturile mamare?
Implanturile mamare sunt produse artificiale facute de mana omului si in mod firesc sufera un proces de imbatranire a materialelor din care sunt facute. Deci ”Trebuie sa schimbam implanturile mamare?” ”Cand schimbam implanturile mamare?” ”De ce trebuie schimbate implanturile mamare?”
In intreaga evolutie a industriei implanturilor mamare s-a ajuns deja la a V-a generatie si exista nenumarate articole de informare si promovare despre un tip sau altul de implant, despre o marca sau alta. Majoritatea producatorilor ofera diverse garantii pentru produsele lor de la asa numita ”garantie pe viata” pana la garantii si sustinere financiara pentru rarele situatii cand apar complicatii cum ar fi contractura capsulara si spargerea implantului. Cert este ca nu exista o perioada clara dupa care in mod obligatoriu sa trebuiasca schimbarea implanturilor mamare pentru ca altfel vor fi sigur probleme.
GALERIE FOTO BEFORE AND AFTER
Cazuri de schimbare a implanturilor mamare
Pentru că știm cât este de important pentru pacientele noastre să aibă și un confort psihic din punct de vedere financiar, la clinica noastră, implanturile mamare pot fi achitate și în rate.
In cadrul activitatii mele, cu peste 4000 de interventii reusite numai la nivelul sanilor am intalnit urmatoarele situatii cand am schimbat implanturile mamare:
- Modificarea in timp a formei sau a volumului sanilor fara a fi insotite de complicatii, situatie intalnita frecvent in timpul consultatiilor de tip mommy makeover .
- Dorinta de ”mai mare”. Exista si nu se judeca! Important este sa lasati chirurgul estetician sa va sfatuiasca si sa va recomande forma si marimea necesara in situatia dumneavoastra pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil si fara complicatii. Dar da, sunt cazuri unde desi am obtinut rezultate superbe, undeva, acolo, tot exista o umbra de neimplinire pentru ca ”da imi plac , dar as fi dorit mai mari”. Da, putem obtine aceasta dorinta, dar acolo unde tesuturile dumneavoastra nu permit obtinerea marimii dorite din prima operatie fara a forta si fara a creste riscurile atunci este bine sa intelegeti ca in decursul timpului, in general dupa minim 1 am, exista posibilitatea schimbarii implanturilor cu unele mai mari dar fara riscuri. De ce? Pentru ca in timp apare o relaxare a tesuturilor si a buzunarului creat, astfel incat putem introduce implantul mamar fara a forta sau a largi prin sectiune chirurgicala buzunarul necesar implantului. Da, este frustrant, da este mai scump, dar procedand astfel, dupa experienta mea, puteti sa va apropiati sau chiar sa depasiti marimea visata dar fara riscurile ”fortarii” marimii cu orice pret din prima interventie conform principiului…”daca tot imi fac”!
- Rasucirea, rotatia implanturilor mamare intalnite mai ales in variatiile mari de greutate, dupa episoade de slabire si ingrasare (efectul yo-yo), sarcini multiple.
- Modificari ale senzatiei la palpare: intarirea sanilor, perceperea unei senzatii de greutate, a formarii unei mingii in san sunt semne posibile ale contracturii capsulare ce necesita eliminarea capsulei si a implanturilor si inlocuirea cu unele noi de marime si forma adaptate noii situatii.
- Modificarea brusca de consistenta, ”inmuierea sanului”, investigatii imagistice, toate pot orienta catre o spargere a implantului mamar.
- Cresterea brusca in volum a unui san insotita de un scurt episod febril dar fara fenomene dureroase poate orienta catre un serom sau dubla capsula. Schimbarea implanturilor insotita de procedee chirurgicale asociate este frecvent solutia.
- Schimbarea implanturilor mamare unicul motiv fiind trecerea timpului. Asa cum am spus, desi implanturile actuale si-au dovedit siguranta si sunt insotite de o gama diversa de garantii, reprezinta totusi un obiect supus uzurii. Cea mai frecvent si incetatenita perioada de timp, explicata si in unele pliante ce insotesc implanturile este inlocuire dupa 10 ani.
Prima vizita pentru a schimba implanturile vechi
Este oportun a se prezenta cu istoricul medical, pentru o vedere corecta si completa asupra starii de sanatate, boli ulterioare, terapii in curs, alergii etc. Acest lucru recunoaste orice limita sau contraindicatii pentru o eventuala interventie chirurgicala. Utila este si posibilitatea de a prezenta medicului informatii despre tipul si volumul implanturilor actuale.
O INTREBARE DEST INTALNITA
Cand trebuie schimbate implanturile mamare?
In opinia mea, implanturile mamare actuale nu trebuiesc schimbate obligatoriu dupa o anumita perioada de timp, mai ales cand la controlul efectuat de specialist, clinic si imagistic nu se observa nici o problema aparenta iar pacienta este multumita de aspectul sanilor. In acelasi timp nici nu descurajez schimbarea implanturilor mamare, dar dupa 10 ani, evitand astfel orice incident posibil determinat de uzura materialului, mai ales ca o interventie de schimbare nu este deloc dureroasa si pacienta isi reia activitatea de a doua zi.