Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Despre deplasarea implanturilor mamare

Posibilitatea ca, din diferite motive, un implant sa se deplaseze din locul initial creat de catre chirurg a fost unul din principalele motive pentru care au fost dezvoltate ,de-alungul timpului mai multe tipuri de implanturi mamare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale, scopul final fiind acela de a oferi stabilitate pozitiei implantului fata de tesuturile inconjuratoare dar si o senzatie cat mai uniforma si unitara a sanului la palpare.

Largimea buzunarului initial, marimea si forma implanturilor mamare, pozitionarea submusculara,subfasciala,subglandulara, anomalii ale arcurilor costale sau alte particularitati anatomice pot fi luate in discutie ca si motive de deplasare a implantelor mamare. In practica zilnica, cel putin in experienta mea, deplasarea implantelor nu este atat de frecventa pe cat s-ar crede si nici atat de deranjanta cand apare.

Rata de deplasare in timp a implanelor a scazut foarte mult odat cu aparitia suprafetelor texturate. Astazi, consensul general,cel putin pe continentul european este ca implanturile mamare cu suprafata microtexturata ofera cel mai bun raport stabilitate-feeling palpator. 

Totusi, in rarele situatii cand am intalnit implanturi deplasate, de cele mai multe situatii a fost vorba de aparitia unor modificari importante ale tesuturilor sanilor, fie in urma sarcinilor, a variatiei mari si bruste in greutate sau pur si simplu in urma trecerii timpului, modificari ce au determinat o largire exagerata a tesuturilor ce inconjoara implantul.

Ca si tipuri de deplasare, rasucirea implantului cu fata in jos este cea mai frecventa si cea care este sesizata cel mai repede de pacienta.

Semne care va pot trezi suspiciune de rasucire a implantului:

  • dimineata, la trezire constati o schimbare de forma a unui san, mai ales pe partea pe care dormiti cel mai mult de obicei.
  • in timpul unui efort fizic, de obicei brusc, sesizati o schimbare brusca de forma, insotita sau nu de un sentiment dureros, nu foarte intens.

Rasucirea unui implant mamar

Exista situatii cand rasucirea  si /rotatia unui implant mamar se observa intamplator in timpul unei interventii de schimbare a implanturilor mamare, nici pacienta, nici interventiile imagistice preoperatorii nesemnaland aceasta posibila situatie.

Rotatia implanturilor mamare

Rotatia implanturilor mamare- este intalnita in cazul implantelor anatomice, dar in majoritatea cazurilor nu determina o modificare estetica ce atrace atentia pacientei.

Alunecarea implantului mamar

“Alunecarea implantului mamar”, de obicei deplasarea spre partea laterala a toracelui, este in legatura stransa cu pozitionarea initiala a buzunarului, dar in majoritatea cazurilor cu modificarile involuntare si impredictibile ale tesuturilor sanilor in timp, dupa nastere sau procese de slabire si ingrasare repetata.

Tratamentul deplasarii nedorite a implantului mamar, este de multe ori dificil, necesita multa experienta si nu poate fi standardizat pentru toate cazurile. Un nou buzunar ”new  pocket”, remodelarea vechiului buzunar prin tehnici de plastie interna ofera de cele mai multe ori o solutie buna.

Contact rapid

Completand acest formular sunteti de acord ca datele dumneavoastra sa fie prelucrate si sa intre automat in baza de date a site-ului nostru.