Despre tumori benigne si maligne

Lipomul este o tumora benigna (non-canceroasa) formata din celule grasoase si care este situata intre piele si muschi. Majoritatea  lipoamelor sunt inofensive si nu pun viata in pericol. Lipoamele pot fi localizate in diferite parti ale corpului, dar sunt, in general, localizate pe spate, umeri, gat, brate, axila (subsoara) si coapse.

Lipoamele se formeaza de-a lungul timpului, unele persoane pot observa aparitia lipomului dupa ani de zile. Lipoamele apar la toate grupele de varsta, dar cel mai adesea apar la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40-60 ani.

Cauzele aparitiei lipoamelor nu sunt cunoscute, dar tendinta de a dezvolta lipoame este mostenita, deci ereditatea joaca un rol important in formarea acestor tumori. Obezitatea a fost considerata ca factor de risc in aparitia lipoamelor.

Lipoamele se prezinta ca niste „denivelari”, de culoarea pielii, bine delimitate fata de tesuturile din jur. Un lipom arata ca un nodul aplatizat situat chiar sub piele. La palpare un lipom este de consistenta moale sau pastoasa si se misca usor la presiune usoara (este mobil).

Recomandare

Cel mai adesea lipoamele raman mici ( mai putin de 5 centimetri diametru) , dar ele pot creste mai mari ajungand la mai mult de 10 cm. Aceste tumori sunt deobicei nedureroase. Durerea poate aparea in cazul in care tumora apasa nervii din apropiere sau in cazul in care contin o cantitate mare de vase de sange.

O alta caracteristica a lipoamelor este ca raman la aceeasi dimensiune timp de mai multi ani sau cresc foarte lent.

Acestea fiind inestetice si deranjante din punct de vedere vizual, multe persoane apeleaza la chirurgia plastica pentru a le indeparta.

Lipomul este extirpat chirurgical in cazurile in care lipomul:
– devine dureros
– se infecteaza in mod repetat sau supureaza ( curge puroi)
– intervine in mobilitatea sau in functionalitatea unui segment al corpului
– creste in dimensiuni
– devine inestetic sau deranjeaza.

Medicul va injecta un anestezic local in jurul lipomului, va face o incizie la nivelul pielii, va indeparta lipomul, apoi va inchide incizia prin suturare.

Interventia de indepartare a lipomului necesita anestezie locala si nu implica internare.