Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Despre seromul tardiv si BIA-ALCL

Seromul in general, consta in aparitia spontana dar mai ales dupa o interventie chirurgicala a unei colectii lichidiente . culoarea este de obicei galbena,  cu o consistenta uleioasa. Poate sa se intalneasca si sub forma extrem de vascoasa, ca un gel de culoare galben tulbure sau verzuie. In cazul implantelor mamare, reactia dintre implant si capsulacicatriciala vie ,care se formeaza ca un proces de asteptat,normal in jurul implantului ,poate determina aparitia unei cantitati mai mici sau mai mari de lichid intre capsula si implant.

Prezenta catorva milimetrii de lichid este de cele mai multe ori fara simptomatologie si descoperita intamplator la operatiile de schimbare a implantelor mamare la cerere sau in urma unor investigatii imagistice regulate.

Seromul tardiv in cantitate mare si care de obicei se declanseaza brusc, insotit sau nu de fenomene febrile este cel care alerteaza pacienta. O modificare rapida, a volumului unui san(rarisim amandoi) atrage atentia acestei posibile complicatii in timp a interventiei de implant mamar.

Seromul tardiv in aceasta situatie necesita investigatii de specialitate pentru inlaturarea suspiciunii de limfom anaplazic cu celule mari (BIA-ALCL), el fiind recoltat prin punctie si trimis pentru examen imunohistochimic . Sanctiunea terapeutica va fi una chirurgicala de indepartare a seromului, vechiului implant sia capsulei contractile daca este cazul.

Din fericire, in majoritatea cazurilor, aceasta reactie seromatoasa se dovedeste a nu avea legatura cu BIA-ALCL , asocierea mai frecventa fiind atribuita implantelor cusuprafete cu porozitate ridicata, a caror folosire a fost mult restransa.

Poaibilitatea seromului tardiv, mai ales daca aveti implanturi mamare cu porozitate ridicata poate fi un bun argument pentru schimbarea implantelor mamare dupa o evaluare imagistica si dupa o durata de aproximativ 10 ani.

Contact rapid

Completand acest formular sunteti de acord ca datele dumneavoastra sa fie prelucrate si sa intre automat in baza de date a site-ului nostru.