Mommy makeover este astazi una dintre cele mai populare metode de remodelare si rejuvenare corporala, conceputa special pentru mamici. Mommy makeover este o combinatie de proceduri chirurgicale care abordeaza problemele cele mai comune cu care se infrunta femeile dupa sarcina si alaptare. Unul dintre motivele popularitatii conceptului de mommy makeover il constituie faptul ca nu are componente fixe, fiecare procedura este aleasa si personalizata in functie de nevoile fiecarei paciente.
Care sunt interventiile implicate in mommy makeover?
Deoarece sanii si abdomenul sunt zonele principale afectate de schimbare odata cu maternitatea, mommy makeover se concentreaza adesea in jurul unei interventii chirurgicale asupra sanilor si abdomenului. Interventiile sunt personalizate in timpul consultatiei cu medicul estetician pentru a reflecta nevoile individuale. Nu toate pacientele au nevoie de toate procedurile care constituie mommy makeover, pot opta doar una sau doua interventii. Indiferent de interventie, alege-ti cu grija medicul estetician pentru a obtine rezultatele dorite.
Ridicarea sanilor si/sau augmentare:
Majoritatea femeilor, in special doamnele trecute de 40 de ani, au nevoie de lifting mamar in urma nasterii unuia sau mai multor copii. Acest lucru se datoreaza faptului ca sanii se extind si se contracta dramatic in timpul si dupa alaptare. Pielea se intinde si multe femei isi pierd din volumul sanilor, devenind lipsiti de tonus, iar in acest caz operatia de ridicare a sanilor poate fi optiunea ideala. In alte cazuri, unele femei observa ca sanii au devenit mai mici dupa incetarea alaptarii, fiind astfel nevoie de o interventie chirurgicala combinata – de implant si lifting in acelasi timp. Daca este nevoie de o repozitionare a areolei atunci cu siguranta vorbim tot despre lifting mamar. Iar daca sanii tai arata mai putin plini decat inainte, este posibil sa fie nevoie doar de marirea sanilor cu implanturi mamare.
Lipoaspiratie:
Lipoaspiratia (eliminarea depozitelor de grasime cu un instrument minim invaziv) este deseori realizata inainte de interventia chirurgicala de remodelare, cum ar fi in cazul abdominoplastiei. Lipoaspiratia poate fi utilizata atat pentru abdomen cat si in alte zone ale corpului precum coapse sau solduri.
Abdominoplastie:
In timpul interventiei chirurgicale de abdominoplastie, chirurgul plastic va face o incizie de-a lungul liniei de bikini, permitandu-i sa intinda pielea si muschii. Excesul de piele si grasime este indepartat si perete abdominal intarit.
Labioplastie:
O alta interventie chirurgicala care intra sub umbrela conceptului mommy makeover este labioplastia. Labiile mici pot fi proeminente din nastere, insa in unele situatii ele devin proeminente in urma sarcinii. Acest lucru poate fi destul de incomod, provocand adesea retineri in directia relatiilor sexuale. Labioplastia este solutia perfecta pentru rezolvarea acestei probleme. Procedura consta in indepartarea excesului de tesut al labiilor, cu cicatrici invizibile si rezultate definitive.
Mamoreductie:
Tot in urma unei sarcini, unele femei cu sanii deja voluptosi sufera deseori o pierdere in volum insa nu putine sunt situatiile cand sanii crescuti considerabila in timpul sarcinii raman prea mari. Mamoreductia, micsorarea sanilor, presupune indepartarea excesului de grasime, tesut glandular si piele, pentru a obtine o dimensiune a sanului proportionala corpului, dar si pentru a atenua disconfortul asociat sanilor prea mari. Sanii excesiv de mari pot cauza atat suferinta fizica, cat si emotionala pentru paciente, iar practicarea diferitelor activitati, in special sportive, poate fi inconfortabila.
Cum sa te pregatesti si la ce sa te astepti
Pregateste-te sa iei totul incetul cu incetul, deoarece va dura un timp pana sa iti poti relua activitatile obisnuite. Sunt recomandate cel putin doua sau trei saptamani de repaus pentru recuperare, asadar, programeaza-ti din timp concediul la locul de munca. Stabileste cine te poate duce acasa dupa interventie si cine te va putea ajuta cu ingrijirea proprie si a copiilor cel putin in prima saptamana.
Daca vei opta pentru un mommy makeover complet, trebuie sa intelegi ca perioada de recuperare nu va fi una scurta. Operatia de abdominoplastie, in mod particular, are o perioada de recuperare mai lunga. Desi nu toata aceasta perioada trebuie petrecuta la pat – repausul total fiind recomandat pentru aproximativ doua saptamani – nu vei putea ridica mai mult de 25kg. Daca ai copii mici, va trebui sa ai ajutor 24 din 24 in prima perioada a recuperarii.
In timp ce durerea poate fi bine gestionata atunci cand te odihnesti, deplasarea prin casa poate pune presiune pe incizii ducand la aparitia durerilor. Este important sa ai ajutor in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi, o persoana care te poate ajuta sa te deplasezi sau sa pregatesti mancarea, acest lucru iti va oferi un mare confort. De asemenea, pregateste o camera speciala pentru recuperare, inainte de interventia chirurgicala. Pune tot ce ai nevoie, cum ar fi gustari, o sticla de apa si medicamente, undeva cat mai usor accesibile din pat. In cele din urma, asigura-te ca te echipezi cu perne suplimentare astfel incat corpul tau sa fie complet sustinut pe parcursul recuperarii.
In timpul primelor trei pana la sase saptamani din perioada de recuperare, abdomenul si sanii vor fi mai umflati, revenirea acestora la normal fiind diferita de la o pacienta la alta in functie de capacitatea de recuperare a fiecarui organism. Acesta este raspunsul natural al corpului care se afla in procesul de vindecare. Prin urmare, sanii si abodmenul este posibil sa para la inceput mai mari decat ti-ai dorit, dar acest efect este unul temporar.
Recomandari pentru recuperare:
- Medicamente pentru calmarea durerilor Chirurgul tau iti va prescrie medicamentele necesare, tratament pe care va trebui sa-l urmezi timp de 4-7 zile
- Doua saptamani de activitate minima Va fi nevoie sa faci miscari usoare pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, dar vei avea nevoie de ajutor in activitatile zilnice
- Doua saptamani de concediu, daca lucrezi la birou Daca ai un loc de munca care te solitica fizic, este posibil ca perioada de recuperare sa dureze pana la 6 saptamani
- O pauza de la exercitii fizice timp de trei saptamani O plimbare lenta in jurul blocului este buna de obicei dupa trei saptamani
- Evita exercitiile fizice intense timp de cel putin sase saptamani
- Nu ridica greutati si reia activitatile fizice pe masura ce corpul tau iti va permite
Care sunt potentialele riscuri si efecte secundare?
Depinde de interventiile pe care alegi sa le faci. Daca optezi pentru implanturi mamare potentialele riscuri sunt generate de faptul ca protezele implantate pot fi percepute ca un corp strain de organismul pacientei. Contractura capsulara poate fi unul dintre riscurile asociate, se corecteaza simplu, chirurgical.
Desfacerea firelor chirurgicale este o alta situatie care poate sa apara daca nu sunt respectate conditiile de recuperare postoperatorie. Consecinta, timpul de vindecare se va prelungi. De obicei, acest lucru necesita plasarea unui pansament pe incizie si se rezolva in timp, fara nicio interventie majora.
Un alt efect advers poate fi colectarea de lichid sub tesuturi, cunoscut sub denumirea de serom. Drenajul chirurgical este frecvent utilizat pentru solutionarea acestor situatii. O compresie adecvata si urmarea cu strictete a instructiunilor medicului chirurg, va evita in majoritatea situatiilor o astfel de consecinta.
Exista alternative eficiente pentru mommy makeover?
Nu exista alternative pentru mamici care sa ofere rezultate comparabile cu mommy makeover. Daca te confrunti cu un strat subtire, dar incapatanat, de grasime in zona abdonimala, poti apela la tratamentele de remodelare corporala cosmetice. Cand te confrunti, insa, cu depozite mari de grasime si exces de piele cele mai bune rezultate le vei obtine prin interventiile mommy makeover.
Ar trebui sa astept pana cand nu mai planuiesc o sarcina, ca sa apelez la un mommy makeover?
Mommy makeover se poate face in orice moment, trebuie retinut insa ca rezultatele in timp ale acestor interventii pot suferi modificari intr-o noua sarcina, in functie de particularitatile individuale ale pacientei.
Alege-ti chirurgul estetician cu grija!
Daca iti doresti sa afli mai multe detalii despre solutiile mommy makeover, programeaza o consultatie cu dr. Ovidiu Grecu – medic primar in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, pentru a gasi cele mai bune solutii pliate pe dorintele tale.