Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Blog
  • by webdev
  • 26 iunie 2020
  • 78
  • 0

Q & A cu Dr. Ovidiu Grecu – Implant mamar (Partea 2)

I: La cat timp dupa operatie este recomandat masajul sanilor?

Este un subiect care este tot timpul de actualitate. Raspunsul meu este urmatorul: nu exista motivatii clare in urma unor studii stiintifice de specialitate care sa recomande sau sa nu recomande implantul mamar ca si o explicatie stiintifica de ce ar fi util, ma refer la masajul sanului cu implant mamar. Eu, ca regula, niciodata nu am recomandat pacientelor mele acest masaj postoperator. Poate, in cazuri selectate, rare, cu sensibilitate crescuta, un san foarte in tensiune, foarte greu expandabil, un masaj usor cu un gel cu efect linistitor, gel de arnica ori local un gel antiinflamator. Dar, ca regula, eu contraindic masajul pentru operatiile de implant mamar si, cel putin, pacientele mele, marea majoritate, daca nu toate, merg foarte bine fara masaj de-a lungul atator ani. Parerea mea, ca folosirea masajului care sa va schimba forma sanului daca nu va place cum a iesit, nu cred ca este o solutie, este opinia mea.

I: Am implant de 9 ani, dar sanii s-au lasat putin. Ce se poate face in aceasta situatie?

In primul rand, si cred ca ati si inteles, acest lucru care vi s-a intamplat dumneavoastra este absolut normal. Niciodata nu se lasa implantul, se lasa tesuturile sanilor care sustin implanturile intr-o anumita pozitie. Tesuturile sanilor rezista in timp mai bine sau mai putin de la pacienta la pacienta si nu putem lupta ca acest lucru sa nu se intample. Ce se poate face, imi este greu sa va explic exact ce se face, in cateva randuri, si mai ales in cazul dumneavoastra. Trebuie sa consult, sa vad caracteristicile anatomice strict ale dumneavoastra si apoi sa va dau un raspuns mai tintit. Asa ca informare generala, dumneavoastra sunteti in ceea ce eu numesc categoria de pacienta de chirurgie estetica secundara a sanului, adica aveti deja o operatie, au fost acolo interventii chirurgicale, cicatrici externe/interne, s-au modificat de-a lungul timpului. Veti putea gasi informatiile pe site-ul meu si in articolele pe care le-am publicat despre acest subiect si daca le cautati, le veti gasi. La consultatie va voi prezenta o lucrare, ce prezinta exact ce trebuie facut in functie de particularitatea cazului pentru sanii care s-au lasat si veti vedea acolo pe indelete, fie la consultatia online daca doriti in perioada de izolare, fie la cabinet. Totusi, cateva posibilitati, pe scurt, as putea sa vi le repet, posibilitati de la caz la caz nu neaparat in cazul dumneavoastra. Trebuie sa va vad ca sa-mi dau seama exact ce trebuie in cazul dumneavoastra. De obicei, cand sanul este putin lasat inseamna o largire usoara a buzunarului care a fost creat si atunci schimbarea implanturilor mamare cu unele noi de o forma si marime adecvata buzunarului actual, pot sa creeze un rezultat superior. Trebuie evaluat daca este necesara efectuarea unui lifting, daca sanul a cazut foarte mult si atunci nicio schimbare de implant mamar nu va reface forma suficienta a sanului si trebuie sa facem lifting. Trebuie sa evaluam, desi din exprimarea dumneavoastra nu cred ca este vreo problema, evaluam eventuala prezenta a unor evolutii nedorite, gen contractura capsulara, rotatie, suspiciune de ruptura si asa mai departe.

Si in ultimul rand, “ce se poate face in aceasta situatie?”, nu neaparat cu viza estetica, este parerea mea, aveti 9 ani de la un implant mamar, da, producatorii, mai ales actuali recomanda garantie de perioada nelimitata. Eu unul recomand schimbarea implanturilor mamare in jurul a 10 ani, este o parere a mea, in urma unei experiente personale, am vazut atata chirurgie secundara si primara si cred ca trebuie considerat implantul mamar un obiect care poate erode in timp, se poate uza si atunci nu ar strica sa-l schimbam. Operatia simpla de schimbare a implantului mamar nu este deloc ceva care sa ne sperie. Deci, concluzie, situatia descrisa de dumneavoastra, cred ca o simpla schimbare cu o marire usor mai mare si de aceeasi forma ar fi solutia, dar repet, consultatia va fi definitorie.

I: Sanii se lasa in cazul autoimplantului?

Am lamurit cred, destul de bine si pe informatiile media ce vreau eu sa spun prin autoimplant, nu este nici ceva foarte nou dar ideea este ca nu se potriveste la orice fel de san lasat. Criteriile de alegere cand se potriveste sunt si ele destul de relative, de multe ori si in sala de operatii putem primi informatii pe masura ce progresam. Deci, stimata doamna, orice san fie ca este neoperat, fie ca este operat cu implant, fie ca este operat lifting cu implant impreuna, mamoreductia, tehnica lifting cu autoimplant, nu conteaza, orice san va suferi un proces de recadere. Ideea este ca, in general, niciodata sanul care a suferit aceasta operatie de ridicare nu mai recade cum a fost, dar recaderea aceasta va poate permite multumirea rezultatului sau nu intr-un timp mai mult sau mai putin. Asta este diferenta intre autoimplant, si liftingul cu autoimplant va recadea dar, autoimplantul, este o posibilitate care ofera sansa unei repozitionari interne a tesuturilor intr-o maniera mai ferma si mai stabila prin comparatie cu simpla inlaturare a excesului piele, asta face de fapt un lifting clasic – inlatura excesul de piele din jurul continutului sanului dumneavoastra. Deci da, privind din acest unghi, un san operat prin lifting va fi mai putin stabil decat acelasi san operat cu tehnica de lifting si autoimplant, dar cu conditia ca acel tip de san sa permita aceasta tehnica. In general, pentru sanii mult cazuti cu volum suficient de mare, dar pe ansamblu, desi ei sunt mari si au volum el este repartizat pe distanta mare si sanul este cu aspect foarte gol si extreme de mobil, aici cam de obicei merge, deci, in aceasta situatie, repozitionarea tesuturilor autoimplantului asa numit creste stabilitatea. Si, de asemenea, aspectul sanului il imbunatateste. Dar asta nu inseamna ca nu va mai recadea niciodata autoimplantul. Daca doriti, aceste lucruri le putem discuta pe indelete si cu exemple vizuale video de la consultatia online sau directa.

Q & A cu Dr. Ovidiu Grecu – Implant mamar (Partea 1)

I: La cat timp dupa operatie este recomandat masajul sanilor?

R: Este un subiect care este tot timpul de actualitate. Raspunsul meu este urmatorul: nu exista motivatii clare in urma unor studii stiintifice de specialitate care sa recomande sau sa nu recomande implantul mamar ca si o explicatie stiintifica de ce ar fi util, ma refer la masajul sanului cu implant mamar. Eu, ca regula, niciodata nu am recomandat pacientelor mele acest masaj postoperator. Poate, in cazuri selectate, rare, cu sensibilitate crescuta, un san foarte in tensiune, foarte greu expandabil, un masaj usor cu un gel cu efect linistitor, gel de arnica ori local un gel antiinflamator. Dar, ca regula, eu contraindic masajul pentru operatiile de implant mamar si, cel putin, pacientele mele, marea majoritate, daca nu toate, merg foarte bine fara masaj de-a lungul atator ani. Parerea mea, ca folosirea masajului care sa va schimba forma sanului daca nu va place cum a iesit, nu cred ca este o solutie, este opinia mea.

I: Am implant de 9 ani, dar sanii s-au lasat putin. Ce se poate face in aceasta situatie?

R: In primul rand, si cred ca ati si inteles, acest lucru care vi s-a intamplat dumneavoastra este absolut normal. Niciodata nu se lasa implantul, se lasa tesuturile sanilor care sustin implanturile intr-o anumita pozitie. Tesuturile sanilor rezista in timp mai bine sau mai putin de la pacienta la pacienta si nu putem lupta ca acest lucru sa nu se intample. Ce se poate face, imi este greu sa va explic exact ce se face, in cateva randuri, si mai ales in cazul dumneavoastra. Trebuie sa consult, sa vad caracteristicile anatomice strict ale dumneavoastra si apoi sa va dau un raspuns mai tintit. Asa ca informare generala, dumneavoastra sunteti in ceea ce eu numesc categoria de pacienta de chirurgie estetica secundara a sanului, adica aveti deja o operatie, au fost acolo interventii chirurgicale, cicatrici externe/interne, s-au modificat de-a lungul timpului. Veti putea gasi informatiile pe site-ul meu si in articolele pe care le-am publicat despre acest subiect si daca le cautati, le veti gasi. La consultatie va voi prezenta o lucrare, ce prezinta exact ce trebuie facut in functie de particularitatea cazului pentru sanii care s-au lasat si veti vedea acolo pe indelete, fie la consultatia online daca doriti in perioada de izolare, fie la cabinet. Totusi, cateva posibilitati, pe scurt, as putea sa vi le repet, posibilitati de la caz la caz nu neaparat in cazul dumneavoastra. Trebuie sa va vad ca sa-mi dau seama exact ce trebuie in cazul dumneavoastra. De obicei, cand sanul este putin lasat inseamna o largire usoara a buzunarului care a fost creat si atunci schimbarea implanturilor mamare cu unele noi de o forma si marime adecvata buzunarului actual, pot sa creeze un rezultat superior. Trebuie evaluat daca este necesara efectuarea unui lifting, daca sanul a cazut foarte mult si atunci nicio schimbare de implant mamar nu va reface forma suficienta a sanului si trebuie sa facem lifting. Trebuie sa evaluam, desi din exprimarea dumneavoastra nu cred ca este vreo problema, evaluam eventuala prezenta a unor evolutii nedorite, gen contractura capsulara, rotatie, suspiciune de ruptura si asa mai departe.

Si in ultimul rand, “ce se poate face in aceasta situatie?”, nu neaparat cu viza estetica, este parerea mea, aveti 9 ani de la un implant mamar, da, producatorii, mai ales actuali recomanda garantie de perioada nelimitata. Eu unul recomand schimbarea implanturilor mamare in jurul a 10 ani, este o parere a mea, in urma unei experiente personale, am vazut atata chirurgie secundara si primara si cred ca trebuie considerat implantul mamar un obiect care poate erode in timp, se poate uza si atunci nu ar strica sa-l schimbam. Operatia simpla de schimbare a implantului mamar nu este deloc ceva care sa ne sperie. Deci, concluzie, situatia descrisa de dumneavoastra, cred ca o simpla schimbare cu o marire usor mai mare si de aceeasi forma ar fi solutia, dar repet, consultatia va fi definitorie.

I: Sanii se lasa in cazul autoimplantului?

R: Am lamurit cred, destul de bine si pe informatiile media ce vreau eu sa spun prin autoimplant, nu este nici ceva foarte nou dar ideea este ca nu se potriveste la orice fel de san lasat. Criteriile de alegere cand se potriveste sunt si ele destul de relative, de multe ori si in sala de operatii putem primi informatii pe masura ce progresam. Deci, stimata doamna, orice san fie ca este neoperat, fie ca este operat cu implant, fie ca este operat lifting cu implant impreuna, mamoreductia, tehnica lifting cu autoimplant, nu conteaza, orice san va suferi un proces de recadere. Ideea este ca, in general, niciodata sanul care a suferit aceasta operatie de ridicare nu mai recade cum a fost, dar recaderea aceasta va poate permite multumirea rezultatului sau nu intr-un timp mai mult sau mai putin. Asta este diferenta intre autoimplant, si liftingul cu autoimplant va recadea dar, autoimplantul, este o posibilitate care ofera sansa unei repozitionari interne a tesuturilor intr-o maniera mai ferma si mai stabila prin comparatie cu simpla inlaturare a excesului piele, asta face de fapt un lifting clasic – inlatura excesul de piele din jurul continutului sanului dumneavoastra. Deci da, privind din acest unghi, un san operat prin lifting va fi mai putin stabil decat acelasi san operat cu tehnica de lifting si autoimplant, dar cu conditia ca acel tip de san sa permita aceasta tehnica. In general, pentru sanii mult cazuti cu volum suficient de mare, dar pe ansamblu, desi ei sunt mari si au volum el este repartizat pe distanta mare si sanul este cu aspect foarte gol si extreme de mobil, aici cam de obicei merge, deci, in aceasta situatie, repozitionarea tesuturilor autoimplantului asa numit creste stabilitatea. Si, de asemenea, aspectul sanului il imbunatateste. Dar asta nu inseamna ca nu va mai recadea niciodata autoimplantul. Daca doriti, aceste lucruri le putem discuta pe indelete si cu exemple vizuale video de la consultatia online sau directa.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *