preloader
Otoplastia – reconstructia si remodelarea urechilor

Otoplastia – reconstructia si remodelarea urechilor

Otoplastia – reconstructia si remodelarea urechilor

Remodelarea chirurgicala a urechilor, denumita medical otoplastie, are scopul de a corecta o diformitate congenitala sau de a imbunatati aspectul urechilor. Otoplastia este mai frecventa in randul copiilor, dar poate fi efectuata la pacienti de orice varsta.

A fi tachinat din cauza aspectului urechilor poate afecta increderea copilului, bunastarea emotionala si comportamentul acestuia. Chiar si adultii cu urechi proeminente se pot simti jenati pana in punctul in care afecteaza viata lor de zi cu zi.

Cand optezi pentru otoplastie?

Otoplastia este o procedura chirurgicala care se concentreaza pe aspectul urechilor. Chirurgia reconstructiva implica corectarea estetica a urechilor in urma unui accident sau din cauza unui defect din nastere. Urechea externa are o functie minora in auz de aceea remodelarea urechilor pentru a arata mai bine este o procedura cosmetica.

Care sunt cauzele diformitatilor urechilor?

Urechea exterioara este pozitionata in mod normal pe partea laterala a capului intr-un unghi aproximativ de 20 pana la 35 de grade. In cazul in care unghiul este mai mare de 35 de grade, ele vor parea clapauge.

Urechile decolate se pot mosteni, dar ele apar adesea si aleatoriu. Forma si marimea urechilor nu ar trebui sa afecteze auzul unei persoane, acest lucru intamplandu-se la circa 5% din populatia generala.

Acestea apar din mai multe motive:

– Supradozarea cartilajului: daca urechea are cartilajul prea mare, este mai probabil sa fie mai proeminenta.
– Subdezvoltarea cartilajului: creasta cartilajului din partea de sus a urechii nu se pliaza in mod corespunzator in timpul dezvoltarii. Marginea exterioara a urechii nu se pliaza spre cap, in schimb se lipeste.
– Accidentare: deformarea urechilor poate rezulta in urma unui accident

Chirurgul estetician va folosi tehnici specifice otoplastiei pentru a corecta forma si dimensiunea, oferind solutii de reconstructie a urechilor pierdute in urma unui accident, a cartilajului deformat cu defect sau lipsa.

Pentru rezultate optime, operatia de otoplastie trebuie realizata dupa ce urechile ajung la maturitate, acest lucru se intampla in mod normal la varsta de 5 ani.

Recuperarea dupa otoplastie

In urma interventiei de remodelare a urechilor, pacientul va trebui sa poarte un bandaj voluminos in jurul capului si urechilor timp de cat cateva zile de la operatie, pentru a sustine vindecarea. In timp ce bandajul este fixat, pacientul nu va putea sa isi spele parul. Dupa indepartarea bandajelor, se va purta o bentita lejera in timpul noptii pentru a preveni indoirea urechilor daca pacientul se misca in timpul somnului.

Revenirea la scoala sau la serviciu se poate face in aproximativ o saptamana de la interventia chirurgicala. Activitatile si exercitiile fizice regulate pot fi reluate in decurs de 2 saptamani. Pacientii ar trebui sa evite activitatile care pot cauza traume sau lovituri la urechi pe tot parcursul perioadei de recuperare. Sporturile de contact precum rugby, fotbal sau judo ar trebui evitate cel putin 12 saptamani, iar inotul trebuie evitat timp de 8 saptamani dupa interventia de otoplastie.

Disconfortul post-chirurgical poate dura cateva saptamani si pot fi prezente vanatai usoare timp de aproximativ 2 saptamani de la interventie. Pacientii isi pot simti urechile rigide cateva luni iar durerea, mai ales noaptea, poate persista de asemenea pentru cateva luni de la operatie.

Alege-ti chirurgul estetician cu grija!

Otoplastia este in general o procedura sigura si de succes, cu o rata ridicata de satisfactie. Este important ca pacientul sa aiba asteptari realiste cu privire la ceea ce se poate obtine prin intermediul chirurgiei plastice, indiferent daca este reconstructiva sau cosmetica. Otoplastia poate schimba aspectul urechilor, facandu-le mai putin proeminente sau mai mici, dar simetria perfecta nu este intotdeauna posibila.

Consultatia in operatia de otoplastie este extrem de importanta. Daca iti doresti sa afli mai multe detalii despre otoplastie – remodelarea chirurgicala a urechilor, programeaza o consultatie cu Dr. Ovidiu Grecu – medic primar in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, pentru a gasi cele mai bune solutii pliate pe dorintele tale.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn