

Ridurile sunt santuri fine sau profunde aparute pe chipul unei persoane ca urmare a expresiilor faciale dar si ca un fenomen fiziologic odata cu inaintarea in varsta.
Majoritatea ridurilor tind sa apara pe partile corpului expuse cel mai mult la soare, fiind afectate in special fata, gatul, mainile si bratele. Expunerea indelungata la soare, fumatul, deshidratarea, unele medicamente, precum si anumiti factori de mediu si genetici sunt responsabili pentru aparitia timpurie a ridurilor, determinand astfel cand si unde o persoana poate dezvolta riduri.
Din ce in ce mai multi oameni doresc sa scape de riduri, din acest motiv miliarde de euro sunt cheltuiti global pe tratamente care pot elimina ridurile sau intarzia aparitia lor. Unele dintre aceste terapii sunt mai pretentioase dar nu au efect, in timp ce altele pot avea succes moderat, semnificativ sau chiar rezultate considerabile.
Cauzele aparitiei ridurilor
Ridurile fac parte din procesul natural de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta pielea devine mai subtire, mai uscata, mai putin elastica si mai putin capabila sa se regenereze. Acest lucru duce la aparitia ridurilor fine si a celor profunde.
De fiecare data cand o persoana foloseste un muschi facial, se formeaza un mic sant pe suprafata pielii. La copii si adolescenti, pielea revine la forma initiala, dar pe masura ce timpul trece si folosim aceleasi expresii faciale, revenirea pielii devine mai greoaie, ducand la formarea ridurilor permanente.
Factori care favorizeaza aparitia ridurilor si care pot fi evitati
Expunerea la lumina ultravioleta (UV). Expunerea indelungata la soare, sedintele la solar si sporturile in aer liber cresc sansa de a dezvolta riduri mai devreme. Lumina UV distruge fibrele de colagen si elastina din piele. Acestea sunt situate sub suprafata pielii si o sustin. Descompunerea acestui strat duce la slabirea pielii, afectand flexibilitatea si favorizand aparitia ridurilor.
Fumatul accelereaza, de asemenea, procesul de imbatranire a pielii. Acest viciu afecteaza circulatia sangvina, scade aprovizionarea cu sange a pielii, sporind aparitia ridurilor.
Alcoolul este un alt factor care determina aparitia ridurilor. In urma consumului regulat de alcool pielea se deshidrateaza, iar pielea uscata are tendinta de a forma riduri fine.
Tratamente pentru eliminarea ridurilor
Majoritatea tratamentelor de baza, daca au rezultate, ajuta la reducerea ridurilor fine. Pentru eliminarea ridurilor profunde exista si alte tehnici precum lifting facial sau tratamentele de umplere (fillere).
Tratamentul cu toxina botulinica
Toxina botulinica, cunoscuta sub denumirea de Botox, blocheaza contractarea muschilor. Este folosita pentru a trata o serie de afectiuni medicale, fiind eficienta si in eliminarea ridurilor profunde de expresie. Stergerea ridurilor cu toxina botulinica consta in injectarea unei doze mici in muschii vizati. Daca muschii nu se mai pot contracta, pielea devine mai neteda si are un aspect mai tanar. Botoxul poate reducere liniile de pe frunte, liniile care se formeaza atunci cand te incrunti si ridurile laba gastii. Acest tratament dureaza in general 3 luni, astfel ca este necesara repetare periodica.
Lifting facial
Liftingul facial este un tip de chirurgie cosmetica care are scopul de a conferi pacientului un aspect mai tanar prin intinderea pielii, eliminarea tesuturilor de grasime si pielii in exces. Pielea fetei si a gatului este intru totul remodelata de catre medicul estetician prin diferite proceduri chirurgicale specifice. Cercetarile arata ca dupa 5 ani, rezultatele operatiei inca sunt satisfacatoare, doar pielea de pe gat arata recidive usoare.
Tratamente de umplere
Reintinerirea si preventia imbatranirii faciale se poate realiza si prin tratamente de umplere (fillere), care includ injectari cu colagen, acid hialuronic sau grasime proprie. Aceste tratamente vizeaza ridurile mai profunde ale fetei, netezindu-le si oferind pielii mai mult volum. Acidul hialuronic este cel mai des folosit pentru eliminarea ridurilor fine, medii si adanci din jurul ochilor, nasului si gurii care ofera rezultate exceptionale. Aceasta substanta este regasita in mod natural in organismul nostru, astfel ca nu prezinta riscuri. Precum si in cazul tratamentului cu Botox , pentru ca efectul sa reziste in timp, tratamentul trebuie repetat la cateva luni.
Cum sa previi formarea ridurilor
- Evita expunerea excesiva la soare. Soarele provoaca o imbatranire mai rapida a pielii, asa ca poarta palarii, imbracaminte care sa te protejeze de razele solare si foloseste crema de protectie.
- Cremele de hidratare nu impiedica formarea ridurilor, dar pot ajuta temporar la evitarea formarii liniilor fine, putin vizibile.
- Renuntarea la fumat poate opri imbatranirea accelerata a pielii.
- Evita alcoolul deoarece acesta deshidrateaza corpul si pielea.
- Un somn odihnitor de cel putin 7 ore pe noapte, alimentatie sanatoasa si exercitiile fizice regulate mentin o stare generala buna de sanatate, lucru ce include si aspectul pielii.