preloader
Care este durata de viata a unui implant mamar?

Care este durata de viata a unui implant mamar?

Care este durata de viata a unui implant mamar?

Desi implanturile mamare nu au termen de expirare, ele nu sunt o investitie pe viata. Implanturile siliconice sau cele saline (mai putin folosite in prezent) , au o durata de viata intre 10-20 ani, dar multe sunt schimbate mai devreme datorita complicatiilor sau problemelor estetice aparute in timp. Pana la 20 la suta dintre femei inlocuiesc implanturile dupa aproximativ 8-10 ani de la operatia de augmentare.

Te intrebi daca este timpul sa schimbi implanturile mamare? Citeste mai departe pentru a afla care sunt semnele la care trebuie sa fii atenta, la ce te poti astepta si alte informatii utile despre schimbarea implanturilor.

Semne care arata necesitatea schimbarii implanturilor

Contractura capsulara

Multe dintre femei, odata cu trecerea timpului, pot dezvolta contractura capsulara sau tesut cicatricial in jurul unuia sau ambelor implanturi. Acest lucru poate provoca durere, senzatia de strangere, intarire si modificari estetice anormale ale sanului. In unele cazuri, contracture capsulara se poate intampla de mai multe ori la acelasi san.

Ruptura salina (scurgeri si deflatie)

Daca un implant salin se rupe, va incepe sa isi piarda din volum. Solutia salina din implant se va scurge si va reabsorbita de corp. Aceasta pierdere de lichid se poate intampla brusc sau pe parcursul a cateva zile.

Este posibil ca deflatia sa nu devina evidenta pana cand nu se scurg toate solutiile saline. Sanul afectat isi va pierde volumul si forma, aratand dramatic diferit fata de celalalt san.

Ruperea siliconului (ruptura silentioasa)

Implanturile din silicon se pot rupe si ele. Gelul de silicon este mult mai dens decat solutia salina. Atunci cand un implant de silicon de rupe, gelul ramane adesea in interiorul implantului sau in tesutul cicatricial din imprejur. Din aceasta cauza, ruperea implanturilor de silicon trece adesea neobservata, de aici si denumirea de ruptura silentioasa. Majoritatea femeilor nu prezinta niciun simptom, dar atunci cand simptomele apar, acestea pot include:

  • Scaderea dimensiunii sanului
  • Noduli tari
  • Aspect inegal al sanilor
  • Durere sau contractare
  • Furnicaturi
  • Umflaturi
  • Senzatie de amorteala
  • Senzatie de fierbinte
  • Modificari a senzatiei la atingere

Nu se cunoaste rata exacta de rupere a implanturilor siliconice, estimandu-se undeva intre 2-12%. Unele implanturi de rup imediat, unele dupa cativa ani, iar altele foarte tarziu dupa 10 sau mai multi ani.

Deformari la nivelul implantului

Deformarea apare atunci cand implanturile dezvolta falduri, se pot simti la palparea sanului sau pot fi chiar observate cu ochiul liber la suprafata pielii. Daca observi sau simti deformari ale implantulurilor, consulta un medic estetician pentru o eventuala inlocuire sau indepartarea definitiva a acestuia.

Schimbarea pozitiei implantului

Implanturile mamare nu impiedica lasarea sanilor odata cu inaintarea in varsta. Gravitatia isi arata intodeauna efectele asupra corpului nostru. Cresterea sau pierderea in greutatea poate provoca, de asemenea, modificari estetice asupra sanilor.

Este posibil sa observi ca un san este mai lasat decat celalalt sau ca mameloanele indica directii diferite decat inainte. Daca aceste modificari, deopotriva normale odata cu trecerea anilor, devin deranjante, atunci probabil ca este timpul sa recurgi la o operatie de ridicare a sanilor si/sau inlocuirea implantului, pentru a reveni la aspectul anterior.

La ce sa te astepti odata cu schimbarea implanturilor mamare

Medicul estetician la care poti apela pentru inlocuirea implanturilor mamare nu trebuie sa fie acelasi care ti-a facut prima operatie. In timpul unei consultatii de specialitate, chirurgul pe care il alegi iti va evalua starea implanturilor actuale si va discuta cu tine despre optiunile chirurgicale.

In functie de dorintele pacientei dar si de indicatiile medicului specialist, se poate recurge la urmatoarele interventii:

  • Indepartarea unui singur implant
  • Inlocuirea unui singur implant cu sau fara lifting mamar
  • Indepartarea ambelor implanturi cu sau fara lifting mamar
  • Indepartarea tesutului intarit sau vatamator din jurul implantului

De cele mai multe ori, eliminarea implantului poate duce la anomalii estetice, precum:

• Deflatia si lasarea sanului/sanilor – lipsa de fermitate si volum
• Piele in exces care si-a pierdut elasticitatea
• Asimetrie

Din aceaste cauze, medicul estetician iti poate recomanda inlocuirea implanturilor cu altele de o dimensiune si forma diferite.

In functie de specificul procedurii, este posibil sa te poti intoarce acasa in aceeasi zi. Timpul de recuperare difera in functie de procedura aplicata dar si de la persoana la persoana. Multe dintre femei pot reincepe munca dupa aproximativ cinci zile, insa pentru reluarea activitatilor fizice si ridicarea greutatilor vei avea nevoie de aproximativ sase saptamani. Urmand toate recomandarile postoperatorii vei ajuta la reducerea timpului de vindecare la prevenirea riscurilor de infectie.

Ce presupune schimbarea implanturilor mamare

Schimbarea implanturilor mamare este procedura prin care medicul inlocuieste implanturile vechi cu unele noi. Depinde de dorintele tale si recomandarile medicului estetician daca vei ramane la acelasi tip, dimensiune si forma. Procedura poate fi, de asemenea, combinata cu lifting mamar (ridicarea sanilor) sau eliminarea tesutului cicatricial. Costul schimbarii implanturilor este mai mare decat simpla indepartarea definitiva sau temporara a acestora, fiind necesare mai multe proceduri.

Cum sa cresti durata de viata a implanturilor mamare

Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care este solicitata schimbarea implanturilor este nemultumirea fata de marime si forma. Este normal ca gusturile si dorintele sa ti se schimbe pe parcursul anilor, de aceea este foarte important sa alegi impreuna cu medicul estetician dimensiunea si forma de care vei fi multumita timp de 10 pana la 20 de ani.

Alte cazuri care necesita schimbarea implanturilor sunt complicatiile locale. Ruptura si deflatiile, de exemplu, rezulta datorita uzurii obisnuite odata cu trecerea timpului dar si datorita erorilor chirurgicale.

Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate:

  • Alege-ti cu atentie medicul chirurg estetician
  • Urmeaza toate recomandarile postoperatorii
  • Realizeaza periodic investigatia pentru verificarea ruperii siliconului

Concluzii

Implanturile mamare nu au garantie pe viata. Este posibil sa fi nevoita sa apelezi la indepartarea sau schimbarea acestora din mai multe motive. Cel mai bun mod pentru a te asigura de calitatea si longevitatea implanturilor mamare este sa apelezi la un chirurg estetician certificat si sa urmezi cu strictete toate recomandarile postoperatorii.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn