Persoanele de sex masculin care sufera de ginecomastie, pe langa faptul ca se pot simti jenati in anumite momente, pot experimenta dureri constante la nivelul pieptului. In acest articol vei gasi tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune, care sunt simptomele si optiunile de tratament.
Ginecomastia se manifesta prin cresterea cantitatii de tesut ale glandelor mamare, in special la sugarii de sex masculin, la baietii aflati la pubertate sau barbatii in varsta. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sani, uneori inegal. Afectiunea poate aparea datorita scaderii cantitatii de testosteron, comparativ cu estrogenul, iar acest dezechilibru poate fi cauzat atat de modificarile hormonale aparute in anumite perioade de varsta, de diferite afectiuni sau tratamente medicamentoase care blocheaza efectele testosteronului, reduc productia acestuia sau cresc nivelul de estrogen.
Ginecomastia nu trebuie confundata cu pseudoginecomastia, sau lipomastia, care se refera la prezenta depunerilor de grasime in zona pieptului la barbatii supraponderali. Ginecomastia rezulta strict din cresterea tesutului glandular sau mamar.
In general, ginecomastia nu este o afectiune grava si poate trece de la sine, este insa necesar ca persoanele afectate sa investigheze cauza principala, apeland la un medic de specialitate.
Ce boli si afectiuni determina ginecomastia?
Pe langa modificarile corporale, cum sunt cele din timpul pubertatii sau imbatranirii, unele dintre motivele pentru care poate aparea ginecomastia sunt:
– Boli sau leziuni care afecteaza testiculele, care produc testosteron
– Afectiuni ale tiroidei, hormonii din aceasta glanda controleaza cresterea si dezvoltarea sexuala
– Unele tipuri de cancer, inclusiv tumori ale plamanilor, glandei hipofize sau a suprarenalelor
– Obezitate, care pote duce la producerea de mai mult estrogen
– Medicamente ilegale, steroizi anabolici, precum si consumul de alcool si droguri
– Insuficienta renala
– Afectiuni ale ficatului
Semnele si simptomele ginecomastiei
Ginecomastia se manifesta adesea printr-o formatiune, sensibila la atingere, situata la nivelul glandei mamare, in general de dimensiuni mici. Dezvoltarea tesutului mamar poate aparea unilateral sau bilateral, unde areola, zona pigmentata a pielii care inconjoara sfarcul, poate creste in diametru iar in unele cazuri modificarea poate fi asimetrica.
Aspectul fizic modificat, poate afecta increderea in sine a barbatului si provoca jena. Cercatarile arata ca ginecomastia poate duce la deficite semnificative a starii generale de sanatate, adaptarea sociala, sanatatea mentala, stima de sine, precum si dezvoltarea de comportamente si atitudini alimentare necontrolate.
Daca exista inflamari neobisnuite si persistente, sensibilitate, durere sau secretii ale sfarcurilor, sau o combinatie a acestora, este foarte important sa va prezentati imediat la un medic specialist.
Tratamentul chirurgical pentru ginecomastie
Sanul este format din tesut glandular, care este ferm si dens, precum si din tesut de grasime, care este moale. Raportul dintre cele doua variaza in functie de persoana, un barbat cu ginecomastie poate avea un surplus din ambele tipuri de tesut.
In cazurile in care este necesara o reducere majora a tesutului si a pielii, se va folosi atat excizia, cat si liposuctia. Liposuctia indeparteaza tesutul format din grasime si presupune aspiratia acestuia prin introducerea unui tub mic de 3-4 milimetri. Excizia tesutului glandular necesita taierea tesutului cu un bisturiu si indepartarea acestuia. In functie de cantitatea de tesut necesar de indepartat, incizia si cicatricea vor avea dimensiuni diferite.
Dupa operatie, pieptul va fi inflamat si vanat, iar pacientul poate fi nevoit sa foloseasca imbracaminte sub presiune elastica timp de aproximativ 2 saptamani, pentru a ajuta la reducerea inflamarii.
Recuperarea dureaza in mod normal aproximativ 6 saptamani, apoi se poate reveni la rutina zilnica.
Complicatiile in urma operatiei de reducere sa sanilor la barbati sunt rare. Acestea pot include indepartarea insuficienta a tesutului mamar, contur inegal al pieptului sau senzatie redusa la unul sau ambele sfarcuri. Excizia mai poate prezenta un risc de formare a cheagurilor de sange si poate necesita drenajul chirurgical.
Alte optiuni de tratament pentru ginecomastie
Ginecomastia se rezolva de multe ori fara niciun fel de tratament, dar poate aparea si datorita unei afectiuni mai grave.
Daca afectiunea provine de la un tratament medicamentos, atunci starea va fi una temporara.
Daca afectiunea nu se rezolva de la sine sau daca provoaca jena, dureri sau sensibilitate este necesara o investigare imediata si amanuntita a starii de sanatate.
Optiunile pentru tratarea ginecomastiei pot fi, fie prin terapie hormonala pentru a bloca efectele estrogenilor, fie prin reducerea chirurgicala a sanului barbatesc.