preloader
Injectii cu Botox pentru transpiratia excesiva – hiperhidroza

Injectii cu Botox pentru transpiratia excesiva – hiperhidroza

Injectii cu Botox pentru transpiratia excesiva – hiperhidroza

Transpiratia este normala. De fapt, este esentiala pentru a regla temperatura corpului, insa unele persoane transpira mai mult decat este nevoie.

Hiperhidroza, mai des cunoscuta drept transpiratie excesiva, poate afecta semnificativ viata unei persoane. In unele cazuri, transpiratia este limitata la o zona a corpului, frecventa in talpi, palme, axile sau fata, si este numita hiperhidroza primara sau focala. In alte cazuri, hiperhidroza poate fi generalizata, adica prezenta pe zone mai mari ale corpului. Zonele cele mai afectate de transpiratie excesiva sunt mainile, picioarele, axilele, abdomenul, spatele si zona inghinala, datorita numarului mare de glande sudoripare.

Toxina Botulinica, adesea asociata cu estomparea ridurilor, este,de asemenea, un tratament deosebit de eficient pentru hiperhidroza primara. Injectiile cu botox blocheaza semnalele nervoase responsabile de transpiratie, oprind glandele sudoripare din a produce prea multa exsudatie.

Cat de eficient este Botoxul in combaterea transpiratiei?

Din perspectiva fiziologica producerea transpiratiei necesita acetilcolina (un neurotransmitator) pentru a activa glandele sudoripare. Toxina botulinica inhiba temporar eliberarea de acelticolina, impiedicand hiperstimularea acestor glande. Prin urmare, prin blocarea sau interuperea acestei cai chimice, botoxul reuseste sa reduca la minimum transpiratia din zona in care a fost injectata.

Este cu ceva diferita toxina botulinica de cea pentru estomparea ridurilor?

Ridurile sunt formate in timp prin contractia repetitiva muschilor faciali, in special acolo unde pielea este subtire. Asemanator acestui proces, producerea transpiratiei necesita miscare musculara pentru eliberarea acetilcolinei neurotransmitatorului. Toxina botulinica functioneaza prin inhibarea acetilcolinei, dar actioneaza in mod specific la jonctiunea neuromusculara. Interesant este ca, prin injectiile la nivelul epidermei pentru estomparea ridurilor, botoxul poate reduce si transpiratia in timp de slabeste muschiul, imbunatatind astfel aspectul pielii.

In ce zone poate fi folosit botoxul pentru reducerea transpiratiei?

Pentru hiperhidroza, botoxul poate fi utilizat cel mai eficient in zona axilelor. Dar poate fi folosit si in alte zone predispuse transpiratiei excesive precum palme, talpi, frunte, scalp sau alte zone mai delicate cum ar fi pliul inframamar (sub san) sau scrot.

In unele zone isi poate dovedi mai bine eficienta si alte zone pot fi mai sensibile la durere decat altele. Cu toate acestea, exista modalitati de a minimiza durerea si de a face experienta mai confortabila. Este foarte important ca tratamentul sa fie efectuat de un medic cu experienta, pentru a va asigura ca administrarea este sigura si adecvata.

Este un tratament din ce in ce mai cautat in randul celor care sufera de hiperhidroza?

Cu siguranta tratamentul cu toxina botulinica pentru reducerea transpiratiei excesive castiga din ce in ce mai multa popularitate. Pacientii care au avut anterior tratamente de sucess, tind sa il repete inainte de vara, atunci cand sunt cel mai predispusi la hiperhidroza.

Desi majoritatea pacientilor sufera de hiperhidroza idiopatica (nu este cunoscuta cauza), este important sa fie examinati pentru posibile cauze medicale, cum ar fi cele declansate de un medicament, tulburari endocrine sau neurologice. De asemenea, trebuie stabilita severitatea hiperhidrozei, pe o scara de la 1 la 4 (unde 4 este clasa cu gradul cel mai mare de severitate), pentru se asigura ca sunt eligibi tratamentului si a stabili cantitatea optima pentru administrarea toxinei botulinice.

Cat de des se realizeaza tratamentul si cand se observa rezultatele?

Injectiile cu toxina botulinica nu vindeca hiperhidroza, ci doar ajuta la controlul acesteia. Simptomele tind sa se imbunatateasca treptat (de obicei intre 1-2 saptamani) si sa revina tot treptat. Este recomandat tratament repetat pentru intretinere. Repetarea injectiilor poate fi necesara la interval care variaza de la 6 la 12 luni, acest lucru depinzand de severitatea hiperhidrozei si doza injectata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn